Személyes tapasztalások, élmények az önfejlesztés tükrében - őszintén egy rögös út állomásairól

Coach your life, avagy tedd jobbá az életedet!

Coach your life, avagy tedd jobbá az életedet!

Mit adhat egy jó könyv?

2017. augusztus 14. - Einarr

Beszéljünk egy kicsit az úgynevezett szórakozásról. Arról, amikor megengeded magadnak, hogy a napod egy kisebb, vagy szerencsés esetben nagyobb szeletét csakis magadra fordítsd, magadnak szenteld.

Mikor tettél ilyet legutóbb?

Fájdalmasan sokan nem engednek meg maguknak semmit nap mint nap, ami csakis önmagukról szól. És teljesen mindegy, hogy ez valamiféle fizikai kikapcsolódás, vagy szellemünk pallérozása. Olvasás, egy séta, egy futás, egy kis zenehallgatás - de nem valamiféle tevékenység közben, hanem olyan zenehallgatás, ami a zenehallgatás öröméért van, és mással nem foglalkozol...  Bármi is a neked tetsző kikapcsolódás, a lényeg az, hogy rettentő fontos, hogy legyen egy kis "te időd" a nap folyamán. A következő napokban, hetekben mindről szeretnék beszélni.

De mégis, miért válaszd az olvasást? Mit adhat egy jó könyv? 

Egy jó könyv rehabilitál. Ha valaki, akkor én aztán biztosan nem bátorítok senkit arra, hogy homokba dugott fejjel éljen, és ne változtasson az esetlegesen rossz életén, de... Egy jó könyv kiragad a mindennapjaidból. Olyan világba repít el, amit, bár az író fantáziája szült, mégis a te elméd épít "valósággá", te alkotod meg a sztorihoz az arcokat, helyeket, érzeteket, illatokat, hangulatokat. Az író leírja, te elképzeled - és ez a te szabadságod. Így leszel egy a főhőssel, így fogod igazán gyűlölni a főgonoszt, és így érzel sorsközösséget a veled hasonszőrű mellékszereplővel. Együtt sírsz velük, ha baj van, együtt esel velük szerelembe, együtt érzed velük a csata után a győzelem ízét...

friggolvasas1.jpg

Egy jó könyv elfeledteti veled a gondjaidat. Egy jó könyv pihenteti az elmédet, mert az olvasás idejére megszabadít attól, hogy az agyad a napi gondjaidon kattogjon. Olyan ez, mint az izmoknak egy jó masszázs. Aktivitásra készteti az agyadat, mégis pihenteti azt. Más utakra tereli. Kikapcsolja a túlpörgött részeket, és aktiválja a rozsdás területeket. Elgondolkodtat, mégsem stresszel. 

Itt szúrnám közbe, hogy én imádok moziba járni, de ha valamiféle hasonlattal kellene illusztrálnom egy jó könyv, és egy jó film közötti különbséget, akkor azt mondanám, hogy egy jó film olyan, mint egy nyugtató, egy jó könyv pedig olyan, mint egy frissítő torna. A film, még ha elgondolkodtató is, nem készteti a kreativitásunkat semmire. Nem kell elképzelnünk semmit, készen kapjuk a csomagot, ami egyébként nagyon kényelmes - ezért is szeretjük annyira. Egy könyvet olvasva azonban akarva-akaratlanul kénytelenek vagyunk használni az agyunkat, hiszen az olvasottakat meg kell valahogy jelenítenünk magunk előtt, magunkban. Egy film inkább leszedál, egy könyv ugyanakkor frissen tartja az elmét, és úgy stresszmentesít minket. 

Egy jó könyvet nem lesz megerőltetés elolvasni. Aki azért nem olvas, mert az számára unalmas, az jó eséllyel nem találkozott még jó - vagy legalábbis neki igazán tetsző - könyvvel. Egy jó könyv ugyanis olvastatja magát. Az igazán jó könyv pedig ennél is tovább megy. Mert az nem csupán olvastatja magát, hanem egyenesen nem tudod letenni. Szomjazod az író által megálmodott, és általad testet öltött világot újra és újra. Tudni akarod, mi történik a hőseiddel, és idegesít, ha le kell tenned a könyvet akár egy percre is. Szélsőséges esetben nemigen lesz kedved máshoz, csak olvasni, aminek persze lehet kellemetlen mellékhatása az életedre mert ugye néha kell dolgozni is, stb, de "szerencsére" ilyen könyv nem terem minden bokorban :)))

Olvasni jó. Engedd meg magadnak néha!

A bejegyzés trackback címe:

https://coachyourlife.blog.hu/api/trackback/id/tr6612748222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Einarr 2017.08.15. 21:26:08

@ekat: Igen, a stresszes agyra értettem :))
süti beállítások módosítása